Pengertian dan Penjelasan Walk Interview

Jangan teragak-agak untuk menghadiri temuduga berlangsung. Sebabnya, walk in interview adalah keliru satu cara yang betul untuk memperlihatkan kemahiran atau skill kemampuan. Kenapa begitu?


Di dalam pencarian kerja, temu duga bukan sanggup dielakkan. Temuduga merupakan proses kedua selepas pemilihan pentadbiran pemohon atau calon pekerjaan. Proses temu duga akan melibatkan bahagian Sumber Manusia (Hr), pengguna atau bahagian yang memerlukan pekerja baharu, dan calon.HR akan mengesahkan curriculum vitae yang diterima bersama aturan temuduga bersama dengan calon. Seterusnya, calon akan bercakap bersama dengan pengguna mengenai kasus teknikal pekerjaan.


Tetapi begitu, bukan sedikit syarikat yang menggabungkan kedua-dua proses itu di dalam satu era iaitu lewat temuduga secara walk-in. Satu dikarenakan adalah untuk menjimatkan jaman. Biasanya, syarikat mengumumkan temu bual masuk di laman website syarikat dan media sosial, dan juga tapak carian kerja.


Apa tersebut Walk-In Interview?
Istilah Walk in interview adalah proses tapisan kerja yang berlaku tanpa temu janji atau mesyuarat yang dijadualkan oleh syarikat. Pengumuman walk in interview akan merangkumi julukan syarikat, jawatan kerja yang diperlukan, kebutuhan calon, spesifikasi kemahiran, dokumen yang harus dibawa, hari aplikasi, dan alamat pejabat dan juga nombor telefon.


Proses tersebut tidak sahaja dijalankan di pejabat. Tapi bukan sedikit syarikat yang mengakses kerja kosong dan memerlukan tenaga kerja yang ramai. Menjadi walk in interview adalah pengambilan secara besar-besaran dan diselenggarakan di dewan mesyuarat, dewan sukan, atau daerah yang luas untuk menempatkan seluruh calon.


Semak Sebelum Berkunjung
Terkecuali tersedia pengumuman walk in interview dan kamu berminat bersama pekerjaan itu, jangan teragak-agak untuk menyertainya. Tapi sebelum melawat pejabat syarikat, kamu harus meneliti iklan pekerjaan. Semak semula ketepatan maklumat di laman website atau media sosial syarikat. Tanya juga rakan-rakan yang jelas maklumat ini.


Jangan menjadi mangsa temu duga walk-in palsu. Didalam proses temuduga sebegini, tersedia yang meminta wang muka sebelum bekerja, bersama alasan ia wang simpanan atau wang perhambaan.


Tersedia juga yang meminta dokumen vital (Ktp atau diploma) sebagai cagaran. Berhati-Hati bersama mod sedemikian. Kalau kamu mengalaminya, tolak dan tetap pulang ke tempat tinggal.


Juga, berhati-hati bersama e-mel dan SMS yang mengandungi panggilan temu duga secara segera. Lebih-Lebih ulang jikalau kamu bukan dulu memohon kepada syarikat yang menghantar e-mel atau SMS sebelum ini. Kecuali kamu mendapat ini, semak sahaja kesahihan syarikat tapi bukan mesti pergi ke temuduga.


Persediaan Sebelum Temuduga
Selepas memastikan walk in interview adalah maklumat rasmi berasal dari tidak benar satu syarikat, kamu harus sedia kan seluruh perkara yang mengenai bersama temuduga. Sebagian hari sebelum pergi untuk temuduga:


* Kaji industri syarikat. Layaknya bergerak didalam sektor apa syarikat tersebut berada, apakah product dan perkhidmatannya, dan siapa pengarah primer atau pembiaya.
* Pelajari kedudukan yang diperlukan. Layaknya kedudukan yang kamu mahukan, apakah spesifikasi yang diperlukan, dan juga kaji tiap tiap spesifikasi ini. Contohnya, jikalau kamu memohon jawatan pemasaran digital, pelajari berkenaan pemasaran digital, bermula daripada menjalankan kempen dan memasarkan product atau perkhidmatan lewat digital, analisis, mengenal tentu trend, alatan pemasaran yang kamu kuasai dan lain-lain.
* Latihan temuduga. Untuk bukan kaku, kamu boleh berlatih temuduga kerja di hadapan cermin atau mengajak saudara mara atau rakan-rakan untuk bertindak sebagai calon dan Hrd.
* Sedia kan dokumen. Bawa resume, Cv, portfolio, salinan kad sosialisasi dan diploma dan juga surat rujukan yang diperlukan.
* Bawa alat tulis yang lengkap. Layaknya pensel (2), pen (2), pemadam, pengasah pensel, dan papan tulis.


Menyediakan seluruh perkara di atas bersama dengan teliti. Kerana walk in interview adalah cara yang betul untuk membuktikan kemahiran calon kepada HR atau pengguna. Tak hanya tersebut, menyediakan fizikal kamu supaya segar dan cergas. Contohnya, malam sebelumnya, menyediakan seluruh dokumen di dalam beg, menyediakan juga sandang yang kemas, jangan berjaga malam atau tidur awal untuk menampakkan paras segar ketika memohon kerja. Sehingga terhadap pas pagi kamu boleh bersiap dan mampir tepat terhadap masanya.


Apabila Hari H
Ini adalah hari yang kamu menanti-menanti didalam kerjaya kamu. Hari D walk in interview adalah hari yang tertekan tapi menyeronokkan. Katakan sahaja hari ini, kamu akan berperang. Menjadi letakkan seluruh daya kamu. Apabila tiba hari temuduga, terdapat sebagian perkara yang mesti kamu menyediakan dan jalankan:


1. Tampil Menarik
Nampak menarik tidak soal penampilan fizikal untuk cantik atau kacak atau badan langsing atau tegap. Penampilan menarik bermakna kamu mewakili diri kamu bersama berpakaian kemas (Mengikut syarikat), kenakan kasut yang disesuaikan (Pastikan kasut higienis dan disesuaikan bersama daerah kerja), muka tersenyum (Jangan bermasam muka atau nampak salah), dandanan rambut kemas, berbau baik (Jangan berbau busuk). Elakkan daripada tunjukkan paras yang kusam apabila kamu lewat temu duga berlangsung masuk.


2. Sarapan pagi
Nampak remeh, namun sarapan pagi amat berarti untuk membuatkan kamu fokus terhadap kerja terhitung menjawab soalan semasa temuduga. Kalau bukan sempat bersarapan, bawa bekal layaknya sandwic atau nasi dan lauk, dan minum secukupnya. Elakkan menemuduga didalam kondisi lapar.


3. Berkunjung Awal
Jangan melalui ke lokasi temuduga. Kerana ini akan jadi rekod untuk Hrd. Cuba sebelum hari D, ketahui laluan perjalanan atau pengangkutan ke lokasi. Anggarkan era perjalanan terkecuali kawasan tersebut sesak.


Adalah idea yang baik untuk berkunjung 20 atau 30 minit lebih awal, agar kamu boleh berehat sambil bersarapan, atau kalau kamu tiba awal kamu akan ditemuduga terlebih dahulu. Dikarenakan agak ramai pemohon yang mampir.


4. Beri perhatian kepada Bahasa Badan
Apabila berurusan bersama HRD atau pengguna, mencermati bahasa badan atau bahasa badan. Sebagai contoh, berjabat tangan bersama erat dan lihat ke didalam mata orang lain, duduk bersama dengan selesa yang barangkali tapi jangan menyilangkan kaki atau tangan kamu.


5. Komunikasi Interaktif
Bagi sesetengah orang, tidak enteng untuk membina komunikasi interaktif bersama seseorang yang baru mereka kenali. Tapi ini boleh dipraktikkan dan dikuasai bahan. Semasa lewat proses ini, kamu akan diminta untuk memberi tambahan penerangan ringkas perihal diri kamu. Sesudah itu cuba perkenalkan diri kamu bersama dengan percaya, jawab soalan HRD atau pengguna mengikut kebolehan kamu, dan membuktikan kemahiran kerja kamu dan juga portfolio kamu.


Kecuali HRD atau pengguna menjemput kamu untuk bertanya soalan, manfaatkan peluang tersebut. Tanya berkaitan tugasan kerja eksklusif, berapa berlimpah tenaga kerja yang diperlukan, dan apakah proses seterusnya. Jangan lupa ucapkan menerima kasih kerana diberi peluang ini.


Selepas proses walk in interview, ucapkan menerima kasih dan berjabat tangan. Lantas menanti jawapan HRD terhadap minggu hadapan. Kecuali tiada jawapan, kamu boleh bertanya lewat e-mel atau telefon. Selagi menanti jawapan, hantar permohonan kamu ke syarikat lain dan pertajam kemahiran kamu.