Jenis Ikan Sepat

Daftarikan.com – Ikan sepat, merupakan salah satu ikan air tawar yang popular di kalangan masyarakat Indonesia. Ikan ini antara ikan konsumsi yang digemari ramai.

 

Selain itu, pada masa kini ramai yang menjadikan sepat sebagai ikan hiasan akuarium, kerana kecantikan dan keunikan bentuk badannya.

 

Ikan sepat (Trichopodus trichopterus) merupakan ikan yang berasal dari perairan Asia Tenggara, yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Vietnam dan Thailand.

 

Bentuk badan ikan ini rata dan memanjang serta mempunyai corak warna yang cukup cantik. Jadi tidak perlu hairan lagi, jika ketika ini ramai yang menjadikannya sebagai ikan hiasan pada penghuni akuarium.

 

Jenis Ikan Sepat

1. Ikan Sepat Biru

Sesuai dengan nama ikan ini yang mempunyai warna dominan biru dan sesuai dijadikan hiasan dalam akuarium.

 

Warna kebiruan itu dihiasi dengan warna putih, perak dan hitam yang dapat mencantikkan ikan.

 

Untuk harganya sendiri, ikan sepat biru ini masih sangat berpatutan, setiap ikan biasanya berharga IDR 3,000 sahaja.

 

2. Ikan Sepat Madu

Ikan sepat jenis ini, mempunyai warna pangkal kuning cerah, lebih-lebih lagi jika badannya terdedah kepada cahaya, warnanya akan lebih cantik.

 

Ikan ini sangat mesra dan boleh hidup bersama ikan lain dalam akuarium yang sama. Dan untuk harga ikan sepat ini masih dalam kisaran yang sama iaitu Rp 3,000 seekor.

 

3. Ikan Padi

Ikan sepat padi atau biasa dipanggil ikan sepat ronggeng merupakan sejenis ikan air tawar yang banyak dimakan, namun kerana badannya yang cantik, ramai juga yang memeliharanya sebagai ikan hiasan.

 

Ikan ini mempunyai sistem pernafasan yang serupa dengan paru-paru, yang membolehkan ikan ini menghirup udara ketika melompat untuk menangkap mangsa.

 

Harga ikan sepat yang satu ini cukup murah, sekitar Rp 2,000 per ekor dan jika ingin mencari ikan ini di sungai atau di sawah masih sangat boleh, karena digolongkan sebagai ikan liar dan banyak diantaranya. masih hidup di habitat aslinya.

 

4. Ikan Sepat Siam

Sepat Siam atau biasa disebut dengan nama ikan paya yang mempunyai nama latin Trichogaster Pectoralis mempunyai warna perak kusam dan sedikit kehitaman.

 

Bagi jenis ini umumnya digunakan sebagai ikan untuk dimakan yang harga jualannya sekitar Rp 80,000 sekilogram, manakala untuk sepat kecil siam yang dimaksudkan sebagai ikan hiasan biasanya dijual sekitar Rp 2,000 sahaja.

 

5. Ikan Sepat Mutiara

Bagi spesies ini, ia termasuk dalam jenis kasut hiasan, dan mengikut nama panggilannya, ikan ini mempunyai corak warna berbintik-bintik hitam dan corak bulat terang yang kelihatan seperti mutiara, jika dilihat dari jauh.

 

Sepat jenis ini biasanya terdapat di perairan Sumatera dan Kalimantan.

 

Walaupun spesies ini mempunyai hubungan yang agak rapat dengan ikan sepat Siam yang lebih kerap dimakan, sepat mutiara lebih banyak digunakan sebagai ikan hiasan, kerana warnanya jauh lebih cantik.

 

Source : Daftarikan.com